Header Ads

Το Ecofin ενέκρινε την τροποποίηση του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας

Το Ecofin ενέκρινε την τροποποίηση του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας

Οι αλλαγές που ανέκρινε το Ecofin αφορούν στην προσαρμογή συγκεκριμένων στόχων και μέτρων του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία κρίθηκαν μη εφικτά ή αναποτελεσματικά λόγω αντικειμενικών περιστάσεων.

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) ενέκρινε σήμερα την τροποποίηση του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Συμβούλιο ενέκρινε τη θετική αξιολόγηση της Κομισιον σχετικά με το τροποποιημένο ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Βάσει της ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι στοχευμένες τροποποιήσεις που προωθούνται από την Ελλάδα δεν επηρεάζουν τη συνάφεια, την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και τη συνοχή του σχεδίου.

Το Ecofin ενέκρινε τις τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, όπως προβλέπεται από εκτελεστική απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2025. Οι αλλαγές αφορούν στην προσαρμογή συγκεκριμένων στόχων και μέτρων του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία κρίθηκαν μη εφικτά ή αναποτελεσματικά λόγω αντικειμενικών περιστάσεων.

Η τροποποίηση προτάθηκε από την Ελλάδα στις 21 Οκτωβρίου 2024, όταν υπέβαλε αναθεωρημένο σχέδιο βάσει του άρθρου 21 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241. Η πρόταση περιλαμβάνει αλλαγές σε 24 μέτρα του αρχικού σχεδίου, με στόχο την ευθυγράμμιση με τις τρέχουσες συνθήκες και την επίτευξη μεγαλύτερης αποδοτικότητας.

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω αίτημα αφορά στην εκταμίευση πόρων 3,13 δισ. ευρώ (1,35 δισ. από επιχορηγήσεις και 1,78 δισ. από δάνεια), ενώ με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία αναμένεται στο προσεχές διάστημα οι συνολικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα θα ανέρχονται πλέον σε 21,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 64% των συνολικών πόρων που της αναλογούν.

Σύμφωνα με την απόφαση, σημαντικές αλλαγές έγιναν για την αντιμετώπιση της έλλειψης ζήτησης σε συγκεκριμένα έργα, ενώ προτάθηκαν εναλλακτικές λύσεις για την επίτευξη αρχικών στόχων. Σημαντική έμφαση δόθηκε στην πράσινη μετάβαση, με τα μέτρα να συμβάλλουν κατά 38% στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της περιόδου 2030-2050. Παράλληλα, η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί βασική προτεραιότητα, με μέτρα που καλύπτουν το 21,4% του προϋπολογισμού του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι δράσεις εστιάζουν στη βελτίωση της συνδεσιμότητας, των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.

Το συνολικό κόστος του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανέρχεται σε 36,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,2 δισ. ευρώ αφορούν μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση και 17,7 δισ. ευρώ δάνεια.

#ECOFIN #ΣΧΕΔΙΟ_ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.