Header Ads

Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου του υδρογόνου η Ελλάδα

Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου του υδρογόνου η Ελλάδα

«Το υδρογόνο είναι εδώ για να μείνει, πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για να μην μείνουμε έξω από αυτή τη μεγάλη αγορά», ανέφερε ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

Στο επίκεντρο του 14ου Athens Energy Summit βρέθηκε το υδρογόνο ως βασικός παράγοντας της ενεργειακής μετάβασης, με τις προκλήσεις και τις προοπτικές του να αποτελούν αντικείμενο έντονης συζήτησης μεταξύ των κορυφαίων παραγόντων του κλάδου.

Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, επισήμανε ότι το ενδιαφέρον για το υδρογόνο αυξάνεται ραγδαία, ωστόσο οι επενδύσεις δεν συμβαδίζουν ακόμη με τις φιλοδοξίες. «Το υδρογόνο είναι εδώ για να μείνει, πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για να μην μείνουμε έξω από αυτή τη μεγάλη αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ενώ στη Λατινική Αμερική καταγράφονται σημαντικές επενδύσεις, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη παραγωγή πράσινου υδρογόνου. «Εμείς θα ενισχύσουμε την παραγωγή υδρογόνου στην Ελλάδα και ελπίζουμε οι τεχνολογικές εξελίξεις να μας βοηθήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου», είπε, τονίζοντας πως η σημερινή παραγωγή παραμένει δαπανηρή.

Σε νομοθετικό επίπεδο, αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου του υδρογόνου, το οποίο σύντομα θα αποκτήσει τη δική του νομική υπόσταση. Παράλληλα, προανήγγειλε την επιδότηση επένδυσης 100 εκατ. ευρώ της Motor Oil για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, καθώς και τη στήριξη υδρογονοκίνητων λεωφορείων και σχετικών υποδομών στη Δυτική Μακεδονία μέσω του Ταμείου Εκσυγχρονισμού.

Στο πλαίσιο των διεθνών ενεργειακών σχεδιασμών, ο κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι η Ελλάδα εξετάζει τη συμμετοχή της σε αγωγό μεταφοράς υδρογόνου προς τη Γερμανία μέσω Βουλγαρίας και άλλων χωρών. «Η Γερμανία μας πιέζει να χρηματοδοτήσουμε έναν αγωγό, καθώς θεωρεί ότι οι τιμές εδώ είναι πιο χαμηλές», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή στρατηγική, υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την εισαγωγή 20 εκατ. τόνων υδρογόνου έως το 2030, γεγονός που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό από τα κράτη-μέλη. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μέσω της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας πως «η νέα διοίκηση Τραμπ δεν θα ανατινάξει τα πάντα».

Στη συζήτηση για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η Ελένη Μπαϊράμη, Ιδιοκτήτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Eco Hellas, τόνισε τη σημασία του βιοαερίου στη μείωση των εκπομπών και στην παραγωγή βιομεθανίου μέσω αποβλήτων. Υπογράμμισε την ανάγκη για ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο που θα προσελκύσει επενδύσεις και ανέδειξε τις διαφορές κόστους μεταξύ υδρογόνου και βιοαερίου. «Ένας ιδιώτης περιμένει ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο, να γνωρίζει τις ταρίφες και να έχει έναν ορίζοντα για βιώσιμα έργα», επεσήμανε.

#ΥΔΡΟΓΟΝΟ #ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ_ΠΛΑΙΣΙΟ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.