Header Ads

Οι νέες προτεραιότητες των Ευρωπαίων στην επιλογή κατοικίας – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Οι νέες προτεραιότητες των Ευρωπαίων στην επιλογή κατοικίας – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Ραγδαίες αλλαγές καταγράφονται στον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι –συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων– επιλέγουν κατοικία, όπως αποκαλύπτει η πανευρωπαϊκή έρευνα European Housing Trend Report 2024 του δικτύου RE/MAX Europe.

Η πανδημία, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, φαίνεται να έχει μετασχηματίσει καθοριστικά τις προτεραιότητες των αγοραστών, επανακαθορίζοντας τα βασικά κριτήρια επιλογής ακινήτου.

Στην κορυφή των απαιτήσεων βρίσκεται πλέον η πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο, με το 44% των ερωτηθέντων να την θεωρεί ζωτικής σημασίας. Η ανάγκη αυτή καταγράφεται ιδιαίτερα έντονη σε χώρες όπως η Γερμανία (54%) και η Ιταλία (52%), υπογραμμίζοντας τη σημασία της επαφής με το φυσικό περιβάλλον στην καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα, η ενεργειακή απόδοση των κατοικιών αποτελεί πλέον βασικό ζητούμενο, με τους Ούγγρους να την τοποθετούν στην πρώτη θέση των προτιμήσεών τους σε ποσοστό 54%, αποτυπώνοντας την ευρύτερη στροφή προς πιο βιώσιμες λύσεις διαβίωσης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους (51%) δηλώνουν πως προτεραιότητά τους είναι οι προσιτές τιμές των ακινήτων και όχι η τοποθεσία, μια τάση που ενισχύεται ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα (59%), την Ιρλανδία (58%) και την Ιταλία (58%). Η ύπαρξη καλών συγκοινωνιών ή η εγγύτητα σε οικογένεια και φίλους φαίνεται να υποχωρεί σε σπουδαιότητα, με μόλις το 32% και 35% αντίστοιχα να τα θεωρούν σημαντικότερα από την τιμή ή την τοποθεσία.

Τα ευρήματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 20.000 ενήλικες από όλη την Ευρώπη, αναδεικνύουν μια μεταβολή που αντανακλά όχι μόνο τις συνέπειες της πανδημίας αλλά και τις γενικότερες αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης και τις προσωπικές αξίες των πολιτών. Ο σχεδιασμός της κατοικίας του μέλλοντος καλείται πλέον να ευθυγραμμιστεί με αυτές τις νέες ανάγκες, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα ζωής, την αυτάρκεια και την οικολογική συνείδηση.

Εξίσου σημαντική είναι η διαχρονική αξία της δεύτερης κατοικίας, η οποία συνεχίζει να αποτελεί όνειρο και στόχο για πολλούς Ευρωπαίους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX, το 69% των πολιτών είναι ιδιοκτήτες του σπιτιού στο οποίο κατοικούν, ενώ το 25% διαθέτει και δεύτερη κατοικία – κυρίως για λόγους αναψυχής ή μελλοντικής χρήσης μετά τη συνταξιοδότηση.

Η τάση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Βουλγαρία, όπου το 46% των ιδιοκτητών έχουν και δεύτερη κατοικία, ενώ στον αντίποδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις το 10% διαθέτει δεύτερο ακίνητο. Στην Ελλάδα, το 64% των πολιτών κατέχουν τουλάχιστον ένα ακίνητο και το 39% δηλώνουν ότι έχουν και δεύτερη κατοικία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σταθερή αξία της ακίνητης περιουσίας στη χώρα.

Αναφορικά με τη χρήση της δεύτερης κατοικίας, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες (44%) τη χρησιμοποιούν ως εξοχική, ενώ το 23% τη βλέπουν ως μελλοντική κατοικία για τη συνταξιοδότηση. Μόλις το 16% αναφέρει την ενοικίαση, βραχυχρόνια ή μακροχρόνια, ως λόγο απόκτησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συναισθηματική αξία και η προσωπική χρήση υπερισχύουν του καθαρά επενδυτικού κινήτρου.

Η γεωγραφική κατανομή των δεύτερων κατοικιών αποτυπώνει επίσης ενδιαφέροντα μοτίβα: το 39% των ιδιοκτητών έχουν δεύτερη κατοικία εντός της χώρας τους, ενώ πολίτες από χώρες με ψυχρότερο κλίμα, όπως η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν σαφή προτίμηση στην απόκτηση κατοικίας στο εξωτερικό.

Συνολικά, η δεύτερη κατοικία φαίνεται να λειτουργεί ως σύμβολο ασφάλειας, ξεκούρασης και μελλοντικού προγραμματισμού. Πάνω από το 13% των Ευρωπαίων ιδιοκτητών, αν και δεν διαθέτουν σήμερα δεύτερο ακίνητο, δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανόν να αποκτήσουν στο μέλλον, αποδεικνύοντας ότι η τάση αυτή ήρθε για να μείνει.

#ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ #ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.