Σε τροχιά στασιμοπληθωρισμού οι ΗΠΑ υπό το βάρος των πολιτικών Τραμπ

Το κύμα δασμών και οι πολιτικές του Τραμπ δημιουργούν περιβάλλον ασφυκτικής πίεσης για την ανάπτυξη.
Σε τροχιά στασιμοπληθωρισμού φαίνεται να εισέρχεται η αμερικανική οικονομία, καθώς η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και το κύμα επιβολής δασμών δημιουργούν ένα περιβάλλον ασφυκτικής πίεσης για την ανάπτυξη, σύμφωνα με νέα έρευνα του CNBC.
Η εκτίμηση βασίζεται στις προβλέψεις 14 οικονομολόγων, που προβλέπουν ότι το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών θα αυξηθεί μόλις κατά 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2025, έναντι 2,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση, θα πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2022, όταν η αμερικανική οικονομία προσπαθούσε ακόμα να ανακάμψει από τις συνέπειες της πανδημίας.
Παράλληλα, ο δείκτης δομικού πληθωρισμού PCE, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 2,9% για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται προς το τέλος του 2025. Η επιμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ανάπτυξης, εντείνουν τους φόβους για ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού – έναν επικίνδυνο συνδυασμό που καθιστά τη χάραξη νομισματικής πολιτικής ιδιαίτερα περίπλοκη.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, η πραγματική καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ σημείωσε οριακή αύξηση 0,1% τον Φεβρουάριο, έπειτα από πτώση 0,6% τον Ιανουάριο, γεγονός που υποδηλώνει κάμψη τόσο του καταναλωτικού όσο και του επιχειρηματικού κλίματος. Αντίστοιχα, η Action Economics αναθεώρησε καθοδικά την πρόβλεψή της για την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στο πρώτο τρίμηνο σε μόλις 0,2%, από 4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2024.
Όπως σχολίασε η Barclays σε έκθεσή της μέσα στο Σαββατοκύριακο, «τα σημάδια επιβράδυνσης στις μετρήσεις της οικονομικής δραστηριότητας γίνονται πιο πειστικά, μετά την επιδείνωση του κλίματος που είχε προηγηθεί», ενισχύοντας την εικόνα μιας οικονομίας που σταδιακά χάνει τη δυναμική της.
Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας για την πορεία του ΑΕΠ είναι η επιτάχυνση των εισαγωγών, που καταγράφονται αρνητικά στον υπολογισμό της ανάπτυξης, καθώς επιχειρήσεις και καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν αγαθά πριν επιβληθούν νέοι δασμοί. Ωστόσο, οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται να είναι προσωρινές και εν μέρει αντισταθμιζόμενες, καθώς μόλις δύο από τους 14 οικονομολόγους προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ, ενώ κανείς δεν αναμένει τεχνική ύφεση – δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.
Η Oxford Economics, η οποία προβλέπει τη μεγαλύτερη πτώση για το πρώτο τρίμηνο (-1,6%), εκτιμά ότι το δεύτερο τρίμηνο θα καταγραφεί ισχυρή ανάκαμψη, με το ΑΕΠ να ανακάμπτει κατά 1,9%, καθώς οι εισαγωγές θα αρχίσουν να συνεισφέρουν θετικά είτε μέσω πωλήσεων είτε ως αποθέματα.