Ρύθμιση 14 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων από τη doValue – Στο 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου

Η doValue, διαχειρίζεται απαιτήσεις ύψους 35 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη μεικτή λογιστική τους αξία (GBV).
Σημαντικά στοιχεία για την πορεία της διαχείρισης κόκκινων δανείων στην ελληνική αγορά παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της doValue, Τάσος Πανούσης, στο πλαίσιο του Delphi Forum, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία έχει ήδη ρυθμίσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 14 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου της.
Η doValue, η οποία διαχειρίζεται απαιτήσεις ύψους 35 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη μεικτή λογιστική τους αξία (GBV), αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ελληνική αγορά διαχείρισης δανείων. Το συνολικό ύψος των νομικών απαιτήσεων που διαχειρίζεται η εταιρεία ανέρχεται σε 72 δισ. ευρώ.
Ο κ. Πανούσης επισήμανε ότι το 80% των ανακτήσεων προέρχεται από ρυθμίσεις και συναινετικές λύσεις, με μόλις το 20% να προκύπτει από πλειστηριασμούς. Μάλιστα, για κάθε έναν πλειστηριασμό αντιστοιχούν περίπου 30 επιτυχημένες ρυθμίσεις, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, καταδεικνύει τη στρατηγική στόχευση της doValue σε βιώσιμες λύσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αναφέρθηκε στην απουσία νομοθετικού πλαισίου που να επιτρέπει την πώληση ενήμερων χαρτοφυλακίων που είχαν προηγουμένως χαρακτηριστεί ως μη εξυπηρετούμενα. Το κενό αυτό επηρεάζει την απόδοση ορισμένων τιτλοποιήσεων, καθώς –όπως διευκρίνισε– σε δύο περιπτώσεις τιτλοποιήσεων η υποαπόδοση σχετίζεται άμεσα με επιχειρηματικά πλάνα που βασίζονται σε αυτές τις πωλήσεις.
Η doValue διαχειρίζεται συνολικά επτά τιτλοποιήσεις, αξίας περίπου 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι πέντε αποδίδουν σύμφωνα με το πρόγραμμα ή και καλύτερα, ενώ οι υπόλοιπες δύο παρουσιάζουν υστέρηση, όχι λόγω αδυναμίας, αλλά εξαιτίας της θεσμικής αδράνειας, όπως υπογράμμισε ο κ. Πανούσης.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις του κλάδου, σημείωσε την απουσία επικοινωνίας με περίπου τους μισούς από το ένα εκατομμύριο δανειολήπτες που διαχειρίζεται η εταιρεία, καθώς μόνο για το 50% εξ αυτών υπάρχουν διαθέσιμα και λειτουργικά στοιχεία επικοινωνίας.
Ο ίδιος πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της αποδοτικότητας των τιτλοποιήσεων, μεταξύ των οποίων η επιτάχυνση των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης και δικαστικής απονομής, η δημιουργία φορέα επαναμίσθωσης ακινήτων, καθώς και η επίλυση τεχνικών και νομικών ζητημάτων που αφορούν τα ακίνητα των χαρτοφυλακίων REO.