Δώρο Πάσχα 2025: «Ώρα μηδέν» για την καταβολή του - Τι να κάνετε αν δε σας το δίνουν

Δείτε πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την καταβολή του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου, το ποσό θα πρέπει να έχει πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Το δώρο Πάσχα, όπως και το δώρο Χριστουγέννων, αποτελεί νόμιμο δικαίωμα όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δικαιούχοι του δώρου είναι όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας – είτε αορίστου είτε ορισμένου χρόνου, ανεξάρτητα από το αν εργάζονται με πλήρη ή μερική απασχόληση και ανεξαρτήτως εργοδότη.
Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα
Πρόκειται για το μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:
Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.
Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ' τον ασφαλιστικό φορέα.
Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Τι συμβαίνει αν δεν καταβληθεί
Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν καταβάλει το Δώρο Πάσχα εμπρόθεσμα, οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα - αλλά και την υποχρέωση - να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, είτε ατομικά είτε μέσω του σωματείου τους.
Η καταγγελία τους μπορεί να οδηγήσει στη σύνταξη μηνυτήριας αναφοράς, η οποία διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του εργοδότη.
Παράλληλα, η υπόθεση διαβιβάζεται και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, ώστε να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.