Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 7,96% σε εβδομαδιαία βάση – Βουτιά 12,32% για τον τραπεζικό δείκτη

Η τεχνική εικόνα της αγοράς δείχνει ότι το Χρηματιστήριο κινείται πλέον σε ουδέτερες ζώνες, έχοντας αποφορτίσει τις υπερτιμήσεις των ταλαντωτών.
Με ισχυρούς τριγμούς ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατέγραψε απώλειες 7,96% σε επίπεδο εβδομάδας, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 12,32%, αποτυπώνοντας το βάθος της αναταραχής που προκάλεσε το διεθνές περιβάλλον και ειδικότερα η κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ–Κίνας.
Η Παρασκευή εξελίχθηκε σε μια «μαύρη» συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το παγκόσμιο sell-off της 5ης Αυγούστου, καθώς υποχώρησε έως και τις 1.578,52 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 1.597,55 μονάδες με απώλειες 4,83%. Το χρηματιστηριακό σοκ συνοδεύτηκε από εκτίναξη του τζίρου στα 415,02 εκατ. ευρώ, ένδειξη έντονου ξεπουλήματος και αυξημένης μεταβλητότητας.
Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καταγράφοντας πτώση 7,15% και κλείνοντας στις 1.459,91 μονάδες, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να καταγράφουν απώλειες άνω του 6%. Η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε στο -7,41%, η Eurobank στο -7,77%, η Alpha στο -6,99% και η Εθνική στο -6,43%, ενώ μικρότερες τράπεζες, όπως η Optima, βρέθηκαν σε ακόμη δυσμενέστερη θέση, με πτώση 8,9%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πτώση του FTSE 25 έφτασε στο 5,15%, ενώ και η μεσαία κεφαλαιοποίηση (FTSEM) υποχώρησε κατά 4,08%. Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν σημαντικά και οι απώλειες σε μετοχές όπως της Motor Oil (-6,37%), της ΑΚΤΩΡ (-6,18%) και της Cenergy (-6,11%).
Το αρνητικό κλίμα πυροδοτήθηκε από την ανακοίνωση του Πεκίνου για επιβολή δασμών 34% και έλεγχο εξαγωγών σπάνιων γαιών, ως αντίποινα στους νέους δασμούς των ΗΠΑ, με τις επιπτώσεις να είναι άμεσες και καθολικές σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.
Η τεχνική εικόνα της αγοράς δείχνει ότι το Χρηματιστήριο κινείται πλέον σε ουδέτερες ζώνες, έχοντας αποφορτίσει τις υπερτιμήσεις των ταλαντωτών. Όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities, το καθοδικό χάσμα των 1.734 – 1.718 μονάδων αποτελεί πλέον βασική αντίσταση, ενώ η στήριξη εντοπίζεται στις 1.556 μονάδες, αντιπροσωπεύοντας το 50% της διόρθωσης από τα φετινά υψηλά των 1.749,9 μονάδων.
Παρά το γεγονός ότι προς το τέλος της συνεδρίασης υπήρξε μια περιορισμένη προσπάθεια ανάκαμψης, η αδυναμία διατήρησης των 1.600 μονάδων υποδηλώνει ότι οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι. Η επιστροφή της μεταβλητότητας, η ενεργοποίηση τεχνικών σημάτων πώλησης από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών, αλλά και η απουσία θετικών ειδήσεων σε συνδυασμό με τις διεθνείς πιέσεις, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης.
Η αναμονή για μια τεχνική ανοδική αντίδραση παραμένει, ωστόσο απαιτείται η υπέρβαση των 1.650 μονάδων ώστε να επανέλθει η δυναμική των αγοραστών. Μέχρι τότε, η αγορά παραμένει σε καθεστώς έντονης νευρικότητας, με πιθανή συνέχιση της ταλάντωσης και της έντονης μεταβλητότητας στις προσεχείς συνεδριάσεις.