Ψηφιακό άλμα και αυστηροί έλεγχοι φέρνουν υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα

Τον ετήσιο απολογισμό της για το 2024 έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Τον ετήσιο απολογισμό της για το 2024 έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καταγράφοντας σημαντικά επιτεύγματα στους βασικούς άξονες της αποστολής της: τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, καθώς και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα συνολικά εισπραχθέντα έσοδα για το 2024 ανήλθαν σε 71,3 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 6,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, καταβλήθηκαν επιστροφές φόρων ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης διαδραμάτισαν η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, η αξιοποίηση των δεδομένων του myDATA και η εντατικοποίηση των στοχευμένων ελέγχων.
Η ΑΑΔΕ προχώρησε σε εντοπισμό και διόρθωση φορολογικών παρατυπιών, εντοπίζοντας 1.706 επιχειρήσεις με μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2023, παρά τη συνεχιζόμενη δραστηριότητά τους. Οι εν λόγω επιχειρήσεις υπέβαλαν διορθωτικές δηλώσεις με επιπλέον εκροές ύψους 60,9 εκατ. ευρώ. Παρόμοια δράση εφαρμόστηκε και για το 2022, με συμμόρφωση 999 επιχειρήσεων και δηλώσεις ΦΠΑ 46,7 εκατ. ευρώ, ενώ 1.423 νομικά πρόσωπα που είχαν παραλείψει τη δήλωση υποχρεώθηκαν σε συμμόρφωση, δηλώνοντας συνολικά 14,8 εκατ. ευρώ.
Σημαντική ήταν και η δραστηριότητα της τελωνειακής διοίκησης, με περισσότερους από 109.000 ελέγχους που βασίστηκαν σε εργαλεία ανάλυσης κινδύνου. Ενδεικτικά, στο Γ’ Τελωνείο Πειραιά κατασχέθηκαν ναρκωτικά αξίας άνω των 7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 122.000 εργαστηριακοί έλεγχοι και επιθεωρήσεις σε κατηγορίες προϊόντων όπως καύσιμα, αλκοολούχα, τρόφιμα και νερά, ενισχύοντας την ασφάλεια και προστατεύοντας τη δημόσια υγεία.
Στην εξυπηρέτηση των πολιτών, η ψηφιακή πλατφόρμα «Τα αιτήματά μου» διαχειρίστηκε πάνω από 2,5 εκατομμύρια αιτήματα. Εκδόθηκαν επίσης 930.805 ΑΦΜ και 395.079 κλειδάριθμοι, ενώ πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 91.000 ραντεβού σε ΔΟΥ και Τελωνεία.
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Το 2024 ενισχύσαμε τη συμμόρφωση, αξιοποιήσαμε τις νέες τεχνολογίες, αναβαθμίσαμε τις υπηρεσίες μας και σταθήκαμε δίπλα στον πολίτη και την επιχείρηση. Με οδηγό τα αποτελέσματα του 2024 συνεχίζουμε με συνέπεια την αποστολή μας».