Header Ads

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οι επενδύσεις για την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου ενέργειας

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οι επενδύσεις για την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου ενέργειας

Ο ρόλος των μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, των διεθνών διασυνδέσεων αλλά και των διαχειριστών του ενεργειακού συστήματος τέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης κατά τη διάρκεια του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Για ιστορικά υψηλά επίπεδα επενδύσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Αναστάσιος Μάνος. Όπως ανέφερε, έχουν ήδη επενδυθεί 824 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός επενδυτικός προγραμματισμός αγγίζει τα 1,5 δισ. ευρώ. Η ενεργοποίηση 1 GW ενέργειας σε ετήσια βάση, η εγκατάσταση πάνω από ένα εκατομμύριο έξυπνων μετρητών και ο εξαπλασιασμός των υπογειοποιήσεων αναδεικνύουν τη δυναμική πορεία ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού του δικτύου. Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις των δασμών των ΗΠΑ στην Κίνα, διαβεβαίωσε ότι η έκθεση της Ελλάδας είναι ελάχιστη, καθώς το 99% των εργολάβων είναι εγχώριοι, με το 60% των υλικών να προέρχεται από την Ελλάδα και το υπόλοιπο από την Ευρώπη και την Κορέα.

Ο κ. Μάνος σημείωσε ότι οι πράσινες επενδύσεις, οι σταθμοί φόρτισης και η περιορισμένη εξάρτηση από εισαγόμενα υλικά θα οδηγήσουν σε μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 32%. Την ίδια ώρα, η εγκατεστημένη ισχύς έχει φτάσει το 64%, ενώ το 50% της παραγωγής προέρχεται πλέον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκτίμησε δε, ότι η χρήση αντλιών θερμότητας και η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά της, η κα Eleni Stazilova, σύμβουλος της Δικηγορικής Εταιρείας Μπερνίτσας, παρουσίασε το νέο νομικό πλαίσιο που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ και το οποίο δίνει ώθηση σε έργα αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών, ικανοποιώντας τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2030. Προανήγγειλε κύμα εξαγορών στον κλάδο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από το εξωτερικό όσο και από ισχυρούς ελληνικούς παίκτες, τονίζοντας πως το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση έργων είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό και περιλαμβάνει πιθανές εξαγορές εντός τριμήνου. Υπογράμμισε τη σημασία του bankability των έργων και της υιοθέτησης διμερών συμβολαίων και στρατηγικών αντιστάθμισης κινδύνου, λόγω της αβεβαιότητας των αποδόσεων από τις μπαταρίες.

Ο κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, CEO της Principia και Πρόεδρος της SolarPower Europe, επεσήμανε την ανάγκη για ενεργειακή ευελιξία, μέσα από την ενίσχυση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και των συστημάτων αποθήκευσης. Υπογράμμισε ότι τα νέα έργα της εταιρείας όχι μόνο δεν επιβαρύνουν το δίκτυο, αλλά ενισχύουν τη σταθερότητα και την ευελιξία του. Η ταχεία χορήγηση όρων σύνδεσης, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί κρίσιμο βήμα για ένα ενεργειακά αυτόνομο σύστημα.

Στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Αποθήκευση Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου. Όπως τόνισε, πρόκειται για μια επένδυση ύψους 4,5 δισ. ευρώ που θα αποφέρει φθηνή και πράσινη ενέργεια στη χώρα, ενώ θα ακολουθήσουν πρόσθετες επενδύσεις 9 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων στην Αίγυπτο. Το έργο περιλαμβάνεται ήδη στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και αναμένεται να ενισχύσει τη σταθερότητα του ελληνικού ενεργειακού συστήματος, προσφέροντας ανακούφιση στη βιομηχανία που πλήττεται από υψηλό ενεργειακό κόστος. Παράλληλα, προβλέπεται εξοικονόμηση 10 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα και περιορισμός της εξάρτησης από το φυσικό αέριο.

Η κα Αναστασία Ρήγα, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΑΠΕΕΠ, υπογράμμισε πως η αποθήκευση ενέργειας αποτελούσε διαχρονικά ζητούμενο για όλους τους εμπλεκόμενους στον ενεργειακό τομέα – από το Κράτος και τους Διαχειριστές έως και την ίδια την αγορά. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην υλοποίηση συστημάτων αποθήκευσης μέσω μπαταριών και αντλησιοταμίευσης. Όπως δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση των τριών ανταγωνιστικών διαδικασιών της ΡΑΑΕΥ με συνολική ισχύ 900 MW, οι επιτυχόντες θα λάβουν επενδυτικές και λειτουργικές ενισχύσεις μέσω του ΔΑΠΕΕΠ, με εξασφαλισμένα έσοδα για δέκα χρόνια, βάσει εγκεκριμένης μεθοδολογίας.

#ΕΝΕΡΓΕΙΑ #ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ_ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ #ΔΕΔΔΗΕ #ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ_FORUM_ΔΕΛΦΩΝ_2025
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.