Η Ελλάδα έχασε το στοίχημα της ψηφιακής μετάβασης μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πληροί τις τυπικές υποχρεώσεις, φέρεται να μην αξιοποίησε επαρκώς τα δεδομένα από δείκτες όπως ο DESI, ώστε να διαμορφώσει στοχευμένες επενδύσεις με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο.
Η Ελλάδα, παρότι έχει δεσμεύσει το 22% των κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), ήτοι 7,65 δισ. ευρώ για ψηφιακές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις —ποσοστό που υπερβαίνει το κατώτατο όριο του 20% που ορίζει η ΕΕ—, βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις ως προς την αξιοποίηση των πόρων αυτών.
Ενώ η χώρα ενέταξε στα σχέδιά της μια σειρά από ψηφιακά μέτρα, η χρηματοδότηση δεν κατευθύνθηκε κατ’ ανάγκη στους τομείς με τις μεγαλύτερες ανάγκες, όπως αυτοί είχαν αναδειχθεί από τις ετήσιες εκθέσεις για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI - Digital Economy and Society Index) της ΕΕ. Αντίθετα, παρατηρείται ότι σημαντικό μέρος των κονδυλίων επενδύθηκε σε τομείς στους οποίους η Ελλάδα ήδη καταγράφει συγκριτικά καλές επιδόσεις, αφήνοντας πίσω πιο αδύναμους κρίκους, όπως οι ψηφιακές δεξιότητες και η ψηφιακή δημόσια διοίκηση.
Η ίδια η έκθεση σημειώνει πως ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), με συνολική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σχεδόν 150 δισ. ευρώ για ψηφιακούς στόχους, αποτέλεσε χαμένη ευκαιρία για στρατηγική στόχευση και ουσιαστική αντιμετώπιση των βασικών ψηφιακών προκλήσεων των κρατών μελών. Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πληροί τις τυπικές υποχρεώσεις, φέρεται να μην αξιοποίησε επαρκώς τα δεδομένα από δείκτες όπως ο DESI, ώστε να διαμορφώσει στοχευμένες επενδύσεις με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο.
Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναδεικνύει επίσης ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο —συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας— περισσότερα από τα μισά ψηφιακά έργα παρουσίασαν καθυστερήσεις, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των τελικών ορόσημων κρίνεται είτε ασαφές είτε μη φιλόδοξο. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο καταβολής κονδυλίων για έργα που δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πλήρως έως τη λήξη του προγράμματος.