Φόρος κληρονομιάς: Η τεκμηρίωση της ανάλωσης και τα όρια της φορολογικής απόδειξης

Αναλυτικα΄η απόφαση (αρ. 676/14.03.2025) για τον φόρο κληρονομιάς.
Απόφαση με την οποία απορρίπτεται ενδικοφανής προσφυγή κληρονόμου κατά πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου κληρονομιάς εξέδωσε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.
Η υπόθεση αφορά την επιβολή φόρου ύψους 16.410 ευρώ, λόγω ανακρίβειας στη δήλωση κληρονομιάς και εκπρόθεσμης καταβολής, που προέκυψε από την προσθήκη χρηματικών ποσών στο ενεργητικό της κληρονομίας, τα οποία προήλθαν από πωλήσεις ακινήτων του θανόντος τα προηγούμενα έτη.
Σύμφωνα με την απόφαση (αρ. 676/14.03.2025), ο προσφεύγων υποστήριξε ότι ο κληρονομούμενος, που απεβίωσε το 2022, έπασχε από σοβαρές και ανίατες παθήσεις και δαπανούσε μεγάλα ποσά σε καθημερινές ανάγκες, περίθαλψη και φροντίδα. Υποστήριξε επίσης ότι τα έξοδα διαβίωσης και νοσηλείας εξανέμισαν σημαντικό μέρος της περιουσίας, χωρίς όμως να υπάρχουν αποδείξεις, καθώς, όπως ανέφερε, ο θανών δεν είχε λόγο να συλλέγει σχετικά παραστατικά.
Ωστόσο, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του προσφεύγοντος ήταν εν μέρει αόριστοι και εν μέρει αβάσιμοι. Όπως αναφέρεται, ο προσφεύγων δεν εξειδίκευσε με ακρίβεια τα ποσά που υποστηρίζει ότι αναλώθηκαν, ούτε τεκμηρίωσε επαρκώς τις δαπάνες με αποδεικτικά μέσα. Επίσης, κρίθηκε ότι τα έγγραφα που προσκομίστηκαν απλώς επιβεβαιώνουν προβλήματα υγείας, αλλά δεν αποδεικνύουν τις σχετικές χρηματικές αναλώσεις.
Η διαφορά φόρου προέκυψε μετά τον επαναπροσδιορισμό της αξίας της κληρονομιαίας περιουσίας, όπου η ελεγκτική αρχή προσέθεσε χρηματικά ποσά από εκποιήσεις ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη πενταετία, συνολικού ύψους 188.839,39 ευρώ, χωρίς να αναγνωριστούν επαρκώς οι δαπάνες που επικαλέστηκε ο προσφεύγων.
Η απόφαση καταλήγει στην επικύρωση του αρχικού καταλογισμού και στην απόρριψη της προσφυγής, ενώ επισημαίνεται πως κατά της απόφασης μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών δικαστηρίων εντός τριάντα ημερών από την κοινοποίησή της.