Header Ads

Τι ειπώθηκε για επενδύσεις και παραγωγικότητα στο Φόρουμ των Δελφών

Τι ειπώθηκε για επενδύσεις και παραγωγικότητα στο Φόρουμ των Δελφών

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης κάλεσε από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών τις τράπεζες να στηρίξουν ψηφιακές επενδύσεις και να επισπεύσουν τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά.

Την ανάγκη για βαθιές τομές στην ελληνική οικονομία ώστε να καταστεί περισσότερο ελκυστική για ξένες παραγωγικές επενδύσεις, να διαχειριστεί αποτελεσματικά το δημογραφικό πρόβλημα και να αξιοποιήσει στο έπακρο τη νέα ευκαιρία που διανοίγεται στην αμυντική βιομηχανία, ανέδειξαν οι ομιλητές στη συζήτηση για τις επενδύσεις στο Φόρουμ των Δελφών.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος του επενδυτικού fund SME Νίκος Καραμούζης, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν ανήκει στις χώρες, αλλά στις επιχειρήσεις και στους μάνατζερ, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό με ικανότητες και δυναμισμό. Αναφερόμενος στις νεοφυείς επιχειρήσεις, τόνισε ότι το οικοσύστημα είναι ικανοποιητικό, αλλά υποφέρει από χρηματοδοτικό κενό, ιδίως για εταιρείες με κύκλο εργασιών μεταξύ 20 και 30 εκατ. ευρώ. Ειδική μνεία έκανε στην ανάγκη αξιοποίησης της αμυντικής βιομηχανίας, ζητώντας από την Πολιτεία να ενεργοποιήσει την ΕΑΒ και να ενισχύσει τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, καθώς στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 50 εταιρείες στον τομέα των αμυντικών υπηρεσιών.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Μεγάλου παρουσίασε την πρόοδο στον τραπεζικό τομέα, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα έχει πλέον τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Αναγνώρισε την ύπαρξη προβληματισμών σχετικά με την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, εξηγώντας ότι υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες εταιρειών με διαφορετικές ανάγκες και δυνατότητες: οι μεγάλες, που έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια με ευνοϊκούς όρους, οι μικρομεσαίες, που δείχνουν διάθεση συμμόρφωσης με κανόνες, και οι πολύ μικρές, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω αδύναμου πιστοληπτικού προφίλ.

Ο Νίκος Καραμούζης έθεσε το ζήτημα των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι, παρά την πρόοδο, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν έχει αλλάξει. Μίλησε για την ανάγκη προσέλκυσης ξένων παραγωγικών επενδύσεων, ενώ χαρακτήρισε αναγκαία τη βελτίωση της διαχείρισης υδάτινων πόρων, την επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας, την ενίσχυση των υποδομών με έμφαση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, την υποκατάσταση εισαγωγών – φέροντας ως παράδειγμα την εισαγωγή ντομάτας από την Ολλανδία – τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και την προσέλκυση ξένου εργατικού δυναμικού. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη για ουσιαστικές λύσεις στο δημογραφικό, καθώς τα ισχύοντα κίνητρα κρίνονται αναποτελεσματικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις, καλώντας τις τράπεζες να στηρίξουν ψηφιακές επενδύσεις και να επισπεύσουν τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά. Υπογράμμισε τα βήματα που έχουν γίνει για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη.

#ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ_FORUM_ΔΕΛΦΩΝ_2025 #ΦΟΡΟΥΜ_ΔΕΛΦΩΝ #ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ_ΦΟΡΟΥΜ_ΔΕΛΦΩΝ #ΔΕΛΦΟΙ #ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ #ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.