Βασιλάκης: Οι δασμοί δεν επηρεάζουν τις τουριστικές αφίξεις από τις ΗΠΑ

Αντιθέτως οι ροές που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο είναι εκείνες από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Aegean και διευθύνων σύμβουλος της Autohellas, Ευτύχιος Βασιλάκης, αναφορικά με τον αντίκτυπο της εμπορικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στον ελληνικό τουρισμό, στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Όπως σημείωσε, οι τουριστικές ροές από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ, καθώς οι Αμερικανοί εξακολουθούν να διατηρούν έντονο ενδιαφέρον για ταξίδια στην Ευρώπη.
Ο ίδιος τόνισε πως ενδεχόμενη αρνητική επίπτωση μπορεί να προκύψει μόνο σε ψυχολογικό επίπεδο για τους ταξιδιώτες, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως η ζήτηση παραμένει ισχυρή. Αντιθέτως, όπως είπε, οι ροές που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο είναι εκείνες από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ.
Περισσότερο απτό αποδείχθηκε, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, το πλήγμα που υπέστη ο ελληνικός τουρισμός από την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, η οποία δημιούργησε αβεβαιότητα στους επισκέπτες και επηρέασε τις κρατήσεις προς τον δημοφιλή προορισμό.
Αναφερόμενος στις συνέπειες της επιβολής δασμών στο επενδυτικό πρόγραμμα της Aegean, ο πρόεδρος της εταιρείας υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πολιτική είναι ζημιογόνα τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι οι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστές αεροσκαφών, Airbus και Boeing, στηρίζονται σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, κάτι που καθιστά τις επιβαρύνσεις στα ανταλλακτικά επιζήμιες και για τις δύο πλευρές.
Για τον κλάδο του αυτοκινήτου, η εικόνα είναι ακόμη πιο ρευστή. Ο κ. Βασιλάκης χαρακτήρισε την κατάσταση αβέβαιη, καθώς οι διακυμάνσεις της αγοράς και το ασταθές διεθνές περιβάλλον δημιουργούν επιπρόσθετες προκλήσεις.
Τέλος, ο επικεφαλής της Aegean αναφέρθηκε στην ανάγκη επένδυσης στη λειτουργική αναβάθμιση του ελληνικού Δημοσίου. Όπως δήλωσε, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει στον τομέα της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, το κράτος εξακολουθεί να υπολείπεται στην ουσιαστική οργάνωση των βασικών του δομών. Χαρακτήρισε κρίσιμη την εισαγωγή διαδικασιών αξιολόγησης, τονίζοντας ότι η λειτουργική αποτελεσματικότητα του Δημοσίου δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τεχνολογικά μέσα.