Header Ads

Πληθωριστικές πιέσεις και αυξημένο κόστος σκιάζουν την ανάκαμψη της μεταποίησης

Πληθωριστικές πιέσεις και αυξημένο κόστος σκιάζουν την ανάκαμψη της μεταποίησης

Οι λειτουργικές δαπάνες κινήθηκαν σημαντικά πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, ασκώντας πίεση στα περιθώρια κέρδους των κατασκευαστών.

Εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις και αύξηση του κόστους εισροών σκίασαν την έντονη βελτίωση που κατέγραψε ο ελληνικός τομέας μεταποίησης τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη PMI® της S&P Global.

Οι επιχειρήσεις ήρθαν αντιμέτωπες με αισθητή αύξηση του κόστους πρώτων υλών και μεταφορών, με τον ρυθμό ανόδου να είναι ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2022. Οι λειτουργικές δαπάνες κινήθηκαν σημαντικά πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, ασκώντας πίεση στα περιθώρια κέρδους των κατασκευαστών.

Σε απάντηση, οι εταιρείες προχώρησαν σε αυξήσεις τιμών πώλησης, μετακυλίοντας μέρος του αυξημένου κόστους στους πελάτες τους. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εξόδου ήταν ο δεύτερος υψηλότερος από τον Φεβρουάριο του 2023 και χαρακτηρίστηκε ιστορικά υψηλός, προκαλώντας ανησυχία για ενδεχόμενες επιπτώσεις στη ζήτηση τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, οι ενδείξεις πίεσης στο εργατικό δυναμικό έγιναν ορατές, καθώς η κατακόρυφη αύξηση των νέων παραγγελιών και της παραγωγής οδήγησε σε σταθεροποίηση των αδιεκπεραίωτων εργασιών, μετά από 19 διαδοχικούς μήνες συρρίκνωσης. Παρότι αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων –με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2022– η αναμενόμενη συνέχιση της αυξημένης ζήτησης δημιουργεί ανησυχία για επάρκεια προσωπικού.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η συνολική εικόνα του κλάδου ήταν θετική. Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης PMI ανήλθε στις 55,0 μονάδες από 52,6 τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2024. Η άνοδος αυτή αντικατοπτρίζει την ταχύτερη αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών εδώ και περίπου έναν χρόνο. Ενισχυμένες ήταν και οι εξαγωγές, οι οποίες κατέγραψαν τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Η αυξανόμενη ζήτηση ώθησε τις εταιρείες να προχωρήσουν τόσο σε προσλήψεις όσο και σε αυξημένες αγορές εισροών, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν τον αυξημένο όγκο εργασιών και να δημιουργήσουν αποθέματα ασφαλείας. Ο ρυθμός αύξησης των εισροών ήταν ο εντονότερος από τον Ιούλιο του 2024.

#ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.