Header Ads

Στο Eurogroup η ευρωπαϊκή αντίδραση στους δασμούς των ΗΠΑ

eurokinissi

Οι εκτιμήσεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, με αναλυτές να κάνουν λόγο για πιθανό πλήγμα άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας.

Στα βαθιά νερά της ευρωπαϊκής οικονομικής διπλωματίας καλείται να κολυμπήσει από σήμερα ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς συμμετέχει στο Eurogroup που διεξάγεται στη Βαρσοβία.

Η παρουσία του σε αυτή την κρίσιμη συνάντηση σηματοδοτεί την άμεση εμπλοκή του στις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις, σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στο διεθνές εμπορικό πεδίο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από κοινού με τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών, αναζητούν ενιαία απάντηση απέναντι στις εμπορικές πιέσεις που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να «παγώσει» για 90 ημέρες την επιβολή δασμών σε δεκάδες χώρες –εξαιρουμένης της Κίνας– ερμηνεύεται στις Βρυξέλλες ως μια προσωρινή υπαναχώρηση. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν συγκρατημένη ικανοποίηση, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή σε έναν συνδυασμό σκληρής ρητορικής και προσεκτικής στρατηγικής από την πλευρά της Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε προειδοποιήσει πως ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη της ευρωζώνης κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο πρώτο έτος.

Πλέον, οι εκτιμήσεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, με αναλυτές να κάνουν λόγο για πιθανό πλήγμα άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας, εξαιτίας της αυξανόμενης αβεβαιότητας και της διάβρωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΚΤ έχει δώσει εντολή για την ανάπτυξη νέων μοντέλων πρόβλεψης, βασισμένων στις πρόσφατες εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Τα πορίσματα των αναλύσεων αυτών αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην κρίσιμη συνάντηση της 17ης Απριλίου.

Μέχρι τότε, το βάρος πέφτει στις συζητήσεις της Βαρσοβίας, όπου οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανταλλάσσουν απόψεις ενόψει και της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 26 Απριλίου.

#EUROGROUP #ΔΑΣΜΟΙ #ΗΠΑ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.