Οι καβαλάρηδες τίμησαν τον Άγιο Γεώργιο στην Εράτυρα Κοζάνης (video)

Σήμερα, Τετάρτη 23 Απριλίου 2025, τιμάται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ο Άγιος Γεώργιος, ένας από τους πιο λαοφιλείς Αγίους της Ορθοδοξίας, ο «Τροπαιοφόρος», σύμβολο θάρρους, πίστης και μαρτυρικής αφοσίωσης.
Με λαμπρότητα και βαθιά συγκίνηση τιμήθηκε και φέτος στην Εράτυρα Κοζάνης η μνήμη του Αγίου Γεωργίου, με την αναβίωση του εντυπωσιακού εθίμου των καβαλάρηδων.
Το πρωί της Δευτέρας, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου για τη θεία λειτουργία, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η καθιερωμένη πομπή με καβαλάρηδες ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές, καβάλα σε στολισμένα άλογα, να διασχίζουν τα σοκάκια του χωριού υπό τους ήχους ζουρνάδων και νταουλιών.
Οι νέοι της περιοχής, συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων, μετέφεραν την εικόνα του Αγίου και τα λάβαρα της ενορίας, συμμετέχοντας στον ετήσιο χορό των καβαλάρηδων που πραγματοποιείται σε κεντρικό σημείο του χωριού.


Το θέαμα ήταν μοναδικό, συνδυάζοντας την πίστη, τη λαϊκή παράδοση και το σεβασμό στη φύση και την αγροτική ζωή.
Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου
www.ertnews.gr
Η συνέχεια εδώ